Kynologisch gedragstherapeut i.o., Kynologisch instructeur i.o., Voedingsdeskundige hond & kat, Individuele hondenuitlaatservice, Dierverzorging
 Cynthia Huizinga

Wat is een actieve hond?

Eerder schreef ik al een blog over het voeren wat er op de zak staat.

Hoeveel voer jij je hond? Voer je überhaupt brokken? Zo ja, volg je de zak?

En als je nou voert voor een actieve hond, heb je dan ook daadwerkelijk een actieve hond?

Hoeveel je je hond voert is afhankelijk van….

Hetgeen wat op de zak staat is een goed uitgangspunt.

Ja, een uitgangspunt.

Hoeveel je je hond voert is afhankelijk van:
• Ras
• Activiteit
• Gesteriliseerd/gecastreerd
• Leeftijd
• Evt. ziekte

Voor mijzelf duik ik er nog dieper in, maar dat terzijde.

Terug naar de actieve hond

Oke, jij hebt naar eigen zeggen, een actieve hond.

Wat doet je hond dan op een dag? Wandel je 3x daags? Hoelang wandel je dan? 3x daags 30 minuten? Of wandel je meer? Of langer?

Heb je misschien een actief ras? Een Jack Russel, of een Border Collie o.i.d.?

Sport je hond? Zo ja, hoe vaak? 1x in de week?

Is dit een actieve hond?

Een hond met en doel

Is je hond 8 uur per dag, actief bezig? Of moet hij werken? Om bijvoorbeeld een vermist persoon te zoeken? Of is hij een douane hond? Of een boerderij hond? Of moet hij een kudde hoeden of bewaken?

Is dit een actieve hond?

Wat vind ik?

Een hond met een doel, is mijn inziens sowieso een actieve hond.

De rest zou een actieve hond kunnen zijn, maar voor mij is dat niet perse zo. Zo vind ik 3x daags 30 minuten wandelen, geen actieve hond, tenminste niet op voedingsgebied.

Ik vind normaliter,  dat je moet beginnen met de “normale” hond als richtlijn. En dat je je dier moet gaan voelen. En aan de hand daarvan, ga je voeren.

Voel je dier

Ja, voel je dier. Want die weegschaal en wat er op google e.d. staat qua wat je hond mag wegen, is net als het voeradvies een mooi uitgangspunt, maar niet perse juist voor jouw hond.

Ik voel mijn dieren. Als mijn hond staat en ik aai over ribben, dan wil ik de ribben onder lichte druk kunnen voelen.

Je kunt het zelf vergelijken met je hand. Als je je vuist balt, en je voelt dan over je knokkels, dan is je hond te mager. Als je je hand plat op tafel hebt, en je voelt dan over je knokkels, dat is hoe je wilt dat je hond voelt. En tot slot, als je je hand omdraait en je voelt aan de binnenkant van je hand, ten hoogte van je knokkels, dan heeft je hond overgewicht.

Voercheck

Ik snap dat je nu twijfelt. Als je dier zwaarder wordt, ga je iets minder voeren, als hij te licht wordt wat meer. Enzovoort. Maar kijk wel uit dat je niet een overschot of een tekort aan voedingsstoffen voert!

Ik bied, mocht je dat willen, een voercheck aan. Dan check ik of jouw hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt met de hoeveelheid voer die je nu voert. Je krijgt van mij een vragenlijst en ik vraag een aantal foto’s van je. Aan de hand van al deze gegevens, bereken ik wat je hond nodig heeft en kijk ik of dit overeenkomt met de voeding die hij nu krijg. Daarna krijg je van mij feedback, aan de hand van mijn bevindingen.

De kosten hiervan zijn €59. Dit kan voor alle soorten voer.

Heb je vragen? Wil je meer weten over voeding of wat je je hond of kat wel kan aanbieden? Neem dan vrijblijvend contact met me op via WhatsApp, Instagram, Messenger of info@cynthiahuizinga.nl of kijk op www.cynthiahuizinga.nl