Kynologisch gedragstherapeut i.o., Kynologisch instructeur i.o., Voedingsdeskundige hond & kat, Individuele hondenuitlaatservice, Dierverzorging
 Cynthia Huizinga

Probiotica

Heb jij het al eens gebruikt? Zo ja, voor jezelf of voor je dier? En waarom?

Was je antwoord nee, misschien is het verstandig om het dan eens te overwegen. Want het kan je dier erg fijn ondersteunen.

Wat is probiotica?

Probiotica, zijn micro-organismen, bestaande uit levende bacteriën, lichaamseigen gisten en ze zijn vaak gecombineerd met vezels.

Het is een voedingssupplement, welke als doen heeft de weerstand van jouw dier te verbeteren of te behouden.

De bacteriën zie je dier binnenkrijgt met de probiotica, zijn dezelfde als die in een gezond dier, die van nature al aanwezig zijn in het spijsverteringsstelsel van jouw dier, en ze zorgen voor een gezonde darmflora.

De vezels die aanwezig zijn in het supplement, hebben vaak geen gunstige werking op de darmflora en darmwerking van jouw dier. Daarnaast functioneren deze vaak, als prebiotica, wat eigenlijk inhoudt dat het de “voeding” is, voor de gezonde darmbacteriën.

Waarom geef je probiotica?

Probiotica geef je als je vermoed dat het natuurlijk evenwicht van de natuurlijk aanwezige bacteriën verstoord is, of verstoord gaat raken.

Als de darmflora, namelijk uit balans is, hebben ziektes en virussen, maar ook parasieten, meer kans om zicht te ontwikkelen.

Als je dus probiotica geeft, is het evenwicht in de darmflora beter en daardoor is het immuunsysteem verhoogd en kan je dier zich beter afweren tegen ziektes en andere aandoeningen.

Waardoor raakt de darmflora uit balans?

De darmflora kan door voeding, maar ook door medicatie, ziektes, virussen, parasieten, operaties, enz. uit balans raken.
Denk ook eens aan die ontworming die je geeft. Die gaat door de darmen, die moeten dat verwerken, misschien was er al een worm besmetting en hebben de darmen daardoor een klap gehad. Hoe dan ook, het is een aanslag op de darmflora van jouw dier.

Dit zelfde geldt voor antibiotica, qua schade aan de darmflora is deze zelfs nog een tandje heftiger. Antibiotica maakt namelijk bacteriën onschadelijk. En wat zorgt er voor een gezonde darmflora? Juist… Bacteriën. Maar ook die gezonde bacteriën, worden door antibiotica onschadelijk gemaakt. En vraag je je nu af “moet ik die antibiotica dan wel geven?”. Als de dierarts die heeft voorgeschreven, moet je die zeer zeker geven en je maakt ook de kuur volledig af, zoals de dierenarts deze heeft voorgeschreven. Als je dat namelijk niet doet, kan je antibiotica resistentie in de hand werken en de gezondheid van jouw dier, veel meer schaden dan met een antibiotica kuur.

In principe is het zo, dat alles wat een dier te verwerken krijgt, heeft invloed op de andere processen van het lichaam. Zoals die oh zo belangrijke darmflora.

Voeding

Veel dieren hebben een eenzijdig dieet. Ze krijgen elke dag, dezelfde voeding. Bij een goed passende voeding is dit geen enkel probleem, echter zijn de meeste kant en klare voedingen, net niet helemaal passend.

Maar ook is de samenstelling van veel voeding niet optimaal voor de darmflora. Het kan bijvoorbeeld een teveel aan suikers bevatten, welke de darmflora kan verstoren.

Ditzelfde geld voor allergieën, intoleranties en overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen, denk aan eiwitten of koolhydraten. Bij deze dieren kun je bijvoorbeeld winderigheid, diarree, braken en soms zelfs gewichtsverlies zien. Ze zijn vaak nog gevoeliger dan “gezonde dieren”.

Wil jij dier zo passend mogelijk voeren, dan kun je eens kijken op mijn website, naar de mogelijkheden. Of neem contact met me op.

Hoe geef ik dan probiotica?

Zelf geef probiotica niet standaard. Als je dier een gezonde darmflora heeft, zijn er niet extra gezonde bacteriën nodig.

Ik geef het als kuur, als er bijvoorbeeld diarree speelt (i.c.m. wortelsoep bij honden), na een operatie, na een wormkuur of antibioticakuur, bij giardia, ga zo maar door.

Soms start is al tijdens een kuur, dan vaak de laatste 2 a 3 dagen en ga dan 4-6 weken door. Soms start ik vooraf, voor de operatie, dat ik zeker weet dat er genoeg gezonde bacteriën in de darmen zijn en dat dan de impact van de operatie, beter verdragen wordt.
Hoelang de probiotica-kuur duurt die ik geef, is afhankelijk van wat er met je dier aan de hand is en de impact van datgene. Hoe heftiger de belasting op het lijf, hoe langer de kuur duurt.

Welke probiotica gebruik ik

Zelf geef het liefste Puur Probiotic of De Groene Os Ultimaflor probiotica, dit omdat deze de breedste stammen aan gezonde bacteriën hebben.

Mocht jij nou je beter voelen bij een ander merk of product, doe vooral wat goed voelt. Twijfel je, of heb je vragen, dan kan je vrijblijvend contact met me opnemen. Dan kijk ik graag met je mee.

Heb je vragen? Wil je meer weten over probiotica? Heb je een andere vraag? Of een idee voor een volgende blog? Neem dan vrijblijvend contact met me op via WhatsApp, Instagram, Messenger of info@cynthiahuizinga.nl of kijk op www.cynthiahuizinga.nl