Kynologisch gedragstherapeut i.o., Kynologisch instructeur i.o., Voedingsdeskundige hond & kat, Individuele hondenuitlaatservice, Dierverzorging
 Cynthia Huizinga

Ontlasting

Ruim jij de ontlasting van je dier ook altijd op? Zo niet, waarom eigenlijk niet?

Ik wou het vandaag hebben over ontlasting, ook wel poep genoemd. Want waar huisdieren zijn, is ook poep.

Elk dier poept, en die poep kan je een hele hoop vertellen over je dier.

Wat kun je nou zien aan ontlasting

Weet jij wat normale ontlasting is voor je dier? Hoe ziet dat er uit? Welke kleur heeft het? Hoe ruikt het? Is het hard? Of misschien bijna water? Zitten er stukjes in?

Dit en nog veel meer kan je een idee geven over de gesteldheid van jouw dier.

Normale ontlasting

Hoe vaak een hond poept kan verschillen, sommige honden poepen, 1x per dag en sommige 4x per dag. Het is fijn om te weten wat voor jouw dier normaal is.

Ontlasting hoort vast te zijn. Ik vergelijk het altijd met die keutel, die je zonder te smeren gewoon op kunt pakken en daarbij het liefst geen afdruk achterlatend op de ondergrond.

De kleur van ontlasting hoort bruin te zijn, met hier en daar eens een verschil, mocht je bijvoorbeeld milt of lever o.i.d. hebben gevoerd.

Afwijkende ontlasting

In de officiële termen is te harde ontlasting, net zo goed diarree als te dunne ontlasting. Alles wat afwijkt van bovenstaande is in principe afwijkende ontlasting.

In de volksmond noemen we eigenlijk alleen te dunne ontlasting diarree. Daarom maak ik even een klein uitstapje naar te harde ontlasting, om daarna verder in te gaan op te dunne ontlasting, verder te noemen diarree.

Te harde ontlasting

Te harde ontlasting, valt gemakkelijk uit elkaar.

Te harde ontlasting kan komen door te weinig vocht, het voeren van te weinig of te veel plantaardig materiaal (als groente, fruit, zaden, koolhydraten e.d.), maar ook door botten te voeren, als je rauwe voeding voert, kan dat zorgen voor te harde ontlasting, echter is dit, als je een dag wat meer botten voert, niet zo zeer een probleem.

Te zachte ontlasting; Diarree

Diarree is mijn inziens, alles wat zo zacht is, dat je het niet meer zonder te smeren kunt pakken. Diarree is in verschillende gradaties in te delen. Het gaat van alles plakt aan elkaar, tot waterdun.

Diarree kan komen door een teveel aan mineraalstoffen of suikers, door een niet goed verlopende vertering (vaak van vetten), een teveel aan vetstoffen in het voer, door infecties, door (chronische) darmontstekingen, door allergieën en/of intoleranties of door gifstoffen.

Uitdroging

Bij diarree ligt helaas uitdroging op de loer, en dit is altijd een noodgeval. Dan moet je gewoon rechtstreeks richting de dierenarts.
je kunt checken of je dier is uitgedroogd, door de huid in de nek voorzichtig vast te pakken, u trekt het iets omhoog zodat een soort plooi (omhoog) ontstaat. Als u dan loslaat moet de huid weer snel terug in de oorspronkelijke vorm terug ‘vallen’, binnen 1 tot 2 seconden. Als dit niet meteen gebeurt bestaat de kans op uitdroging, en moet je dier met enige spoed naar de dierenarts = Noodgeval!

Opruimen van ontlasting

Mijn katten komen niet buiten. Zij poepen in een kattenbak, welke ik minimaal 3x per dag uitschep. En als ik merk dat er gepoept is, doe ik dit nog en keer extra.

Katten hebben namelijk een hekel aan de vieze bak! En kunnen dat zo erg vinden dat ze het op gaan houden of ze worden onzindelijk. Beide zijn niet bevorderend voor het welzijn en de gezondheid van je kat.

Misschien heel verassend, maar mijn honden komen wel buiten. En ook als die ergens poepen ruim ik het vrijwel altijd op.
Vrijwel ja.. want ook ik ben maar een mens en niet roomser dan de Paus, en ook ik vergeet wel eens een poepzakje.

Waarom is het opruimen van ontlasting zo belangrijk

Voor katten is het belangrijk m.b.t. de vieze bak, waar zij absoluut niet van houden, en de gevolgen die je katten daarvan hebben. De stress, het ophouden of het onzindelijk zijn.

Maar veel belangrijker vind ik de gezondheid van onze dieren en onszelf. Honden en katten lopen nou eens wel een infectie op, net als wij mensen. Alleen blijft die infectie, vaak langer onopgemerkt.

Dit kan gaan om een bacteriële infectie, een virale infectie, een worminfectie of een giardia infectie. Allemaal infecties welke zowel voor andere dieren als voor mensen besmettelijk (kunnen) zijn.

Mocht je dier gezond zijn, dan is dat natuurlijk heel fijn. Maar ook dan is het fijn dat we gewoon de ontlasting opruimen. Onze kinderen vinden het fijn om buiten te spelen, maar elke keer de schoenen schoonmaken van mijn dochter vind ik niet heel erg leuk.
Daarom wil ik je vragen, ruim de ontlasting van je dier, alsjeblieft zoveel mogelijk op.

Heb je vragen? Wil je meer weten over ontlasting? Heb je een andere vraag? Of een idee voor een volgende blog? Neem dan vrijblijvend contact met me op via WhatsApp, Instagram, Messenger of info@cynthiahuizinga.nl of kijk op www.cynthiahuizinga.nl