Kynologisch gedragstherapeut i.o., Kynologisch instructeur i.o., Voedingsdeskundige hond & kat, Individuele hondenuitlaatservice, Dierverzorging
 Cynthia Huizinga

Prikkels!

 Ja, ik heb overdag mijn gordijnen dicht.

En dat heeft alles te maken prikkels.

Wat zijn prikkels?
Prikkels is alles wat je kan waarnemen met je zintuigen;
• Horen
• Zien
• Voelen
• Ruiken
• (Proeven)

En voor je hond is dat bijvoorbeeld het horen van die langsrijdende auto, of het geblaf van de hond van verderop.
Het zien van de hond die voor het huis langs loopt. Of de kat die vlucht.

Het voelen van een aanraking van jou als eigenaar. Dat kan een goedkeurend klopje zijn, maar ook een correctie (al hou ik niet van fysieke correcties). Of misschien heeft jouw hond last van allergieën of van zijn gewrichten.

De geur van die loopse teef, het eten op het aanrecht, of voor straks, het kruit van het vuurwerk.

Proeven, niet per definitie, de gene die je direct verwacht, maar wel een prikkel is. Bijvoorbeeld die vieze wormkuur.

Wat doen prikkels?
Prikkels vullen de spreekwoordelijke stressemmer van je hond (maar ook die van jou). En als er meer prikkels binnenkomen dan dat er door ontspanning/rust, verwerkt kunnen worden, dan loopt die stress emmer over en ga je “probleem” gedrag zien.

Bijvoorbeeld, uitvallen aan de lijn, zoomies (of fiddle about), slopen, blaffen, enz.

Overprikkeling voorkomen
Om overprikkeling te voorkomen, heeft je volwassen hond genoeg rust nodig. Honden hebben ongeveer 12-14 uur slaap per dag nodig.

Puppy’s en oudere honden zelfs nog meer.

Natuurlijk komt het wel eens voor dat ze niet aan die 12 uur toekomen, maar dan is het wel de bedoeling dat ze die rust inhalen de dag erna. Je start die ene dag namelijk al met een half volle stressemmer, i.p.v. een nagenoeg lege emmer.

Dat houdt in de praktijk dus in, dat als je bijvoorbeeld vandaag langs de dierenarts moest, je later die dag ook nog die buurhond tegenkomt welke hij juist totaal niet leuk vind of juist heel leuk. En je misschien vanavond ook nog traint op de lokale hondenschool.

Een bomvolle dag, vol prikkels. Als je hond morgen “vervelend” is, weet je waar het van komt. En dien je dus rust (slaap! en ontwijken van meer prikkels) en ontspanning (kauwen, snuffelen, neuswerk/hersenwerk) in te plannen.

De stressemmer kan ook veel kleiner zijn, zoals bij Ukkie het geval is.

Met al zijn medische issues, start hij zijn dag altijd met een halfvolle stressemmer. Wat inhoudt dat de prikkels van het zien en horen van de werklieden voor ons huis voor hem er al voor kan zorgen dat zijn stressemmer overloopt. Daarom zijn de gordijnen dicht.

Heb je vragen? Wil je meer weten over prikkels en overprikkeling? Of wil je weten hoe je het voor jou hond makkelijk kan maken? Heb je een andere vraag? Of een idee voor een volgende blog? Neem dan vrijblijvend contact met me op via WhatsApp, Instagram, Messenger of info@cynthiahuizinga.nl