Kynologisch gedragstherapeut i.o., Kynologisch instructeur i.o., Voedingsdeskundige hond & kat, Individuele hondenuitlaatservice, Dierverzorging
 Cynthia Huizinga

Flexi of rollijn

 

Ik denk dat iedereen ze wel eens gezien heeft, de flexilijn of rollijn. En iedereen heeft er eigenlijk een mening over, welke dan ook nog eens zwart wit zijn. Je houdt er van of niet.

Wat vind ik?

Ik vind de Flexi (zoals ik ze altijd noem) een fantastisch hulpmiddel. MAAR! Ik gebruik hem alleen bij honden die onder appel staan. Hij is namelijk bedoeld, zoals een 10 meter lijn, maar dan zonder dat je hem telkens moet opbossen.

Hoe te gebruiken

Flexilijnen zijn dus bedoeld om je hond meer, gecontroleerde vrijheid te geven.

In de bebouwde kom, zet ik hem op ongeveer anderhalve meter vast. Zo kan de hond zonder druk op de lijn (dat is hoe ik het graag heb), toch even snuffelen of zicht ontlasten.

Buiten de bebouwde kom, haal ik de flexi, waar het kan, van de stop af. En zeg ik “ga maar plassen”. Dat is mijn que, dat de hond rond mag snuffelen, soms wat mag trekken ed.

Mocht ik de hond nou bij me willen hebben, dan doe ik dat net als ik dat zou doen, als de hond los ik. Ik roep de hond hier, beloon hem en zet hem daarna op de gewenste lengte vast.

Ik haal de hond nooit met de flexi binnen. Je weet wel, dat wat je op straat wel eens ziet, vooral met kleine hondjes. Dat mensen, hun arm uitsteken, op de top duwen, binnen halen en dat herhalen. Dat is NIET de bedoeling van de flexi.

Toch zijn er een aantal gevallen, wanneer ik liever de flexi laat liggen en voor een vaste lange lijn ga.

Namelijk, bij extreem grote honden, van meer dan 50kg. Dit omdat deze honden, als ze ineens van begin van de flexi, tot eind rennen, er zo’n enorme klap op het dier en op mij komt. Dan vertrouw ik de flexi niet. Deze kan uit je hand schieten, je kunt omvallen, de hond krijgt een enorme klap op zijn nek of lijf, of de flexi zelf kan stuk gaan.

Ook gebruik ik hem niet bij angstige of onzekere honden. Mocht de hond, om wat voor reden dan ook, los schieten en hij rent weg, dan stuitert die flexi er achteraan. Dit maakt een enorm kabaal, hij slaat tegen de hond aan, de hond kan in paniek raken, met alle gevolgen van dien.

Dit alles wil ik hoe dan ook, voorkomen.

Waar maak ik de flexi aan vast?

Om de flexi uit te laten rollen, moet de hond lichte druk zetten. Daarom gebruik ik het liefst, een goed passend Y-tuig, maar mocht de hond dat niet fijn vinden, dan vind ik een brede halsband ook een goed alternatief.

Juist omdat honden lichte druk moeten geven om de flexi uit te rollen, vind ik corrigerende tuigjes, halsbanden ed ongeschikt. Een hulmiddel die bedoeld is om de hond minder te laten trekken, op een hulpmiddel, waarbij verwacht wordt dat er dus wel druk op moet komen te staan, staat wat mij betreft recht tegenover elkaar. Ik gebruik dus nooit een anti trektuig, een halti, een sliplijn oid icm met en flexi.

Is mijn hond geschikt voor een flexi?

Om te beoordelen of je hond geschikt is voor een flexi kun je jezelf een aantal vragen stellen.
• Komt mijn hond (normaalgesproken) als ik hem roep?
• Draagt mijn hond een y-tuig of een brede halsband?
• Hoe groot is mijn hond?
• Is mijn hond angstig of onzeker?


Mocht je nog vragen hebben over Flexilijnen, andere lijnen, tuigjes, halsbanden of hulpmiddelen? Stel ze gerust!