Aaien vinden dieren fijn.
Oh? Is dat zo?
Gelukkig vinden de meeste dieren een keer een aai geen enkel probleem en soms in der daad zelfs fijn, maar… Nee, niet alle dieren vinden aaien fijn.
Comfortzone
Als ik, nu ineens naast je ga staan en je dan ook nog eens ongevraagd ga lopen aaien of aanraken op welke manier dan ook. Zou je dat fijn vinden?
Ik in elk geval niet. Ik hou nagenoeg iedereen graag buiten mijn comfortzone. Op zo’n afstand, dat ik me niet ongemakkelijk ga voelen of ook maar iets in die context.
Natuurlijk heb ik ook behoefte aan fysiek contact, maar wel wanneer ik dat zelf graag wil.
Voor een dier is dat eigenlijk hetzelfde.
“Pat, Pet, Pause”
Om te kijken of je dier het echt wel fijn vind om geaaid te worden kun je de “Pat, Pet, Pause” methode gebruiken. Bij een onbekend dier kun je bij elke stap ook de eigenaar vragen. De “Pat, Pet, Pause” gaat als volgt te werk:
1. Pat: je trekt de aandacht van het dier en vraagt het dier dichterbij te komen, door bijvoorbeeld op je been te kloppen (pat).
2. Pet: als het dier komt aai (pet) je het dier, op een plek waar deze het fijn vind, bijvoorbeeld op de zijkant van de kop, zijn borst of zijn ribbenkast. Dit doe je zonder het dier rechtstreeks in de ogen aan te kijken.
3. Pause: na ongeveer 5 seconden aaien, stop je even met aaien. Dit geeft het dier de mogelijkheid om weg te lopen, als hij er genoeg van heeft. Als het dier bij je blijft en nog meer contact zoekt, dan kan je rustig weer even verder gaan met aaien. Waarna je na een poosje weer even pauzeert, om te kijken of het dier het nog steeds fijn vind. Loopt het dier op wat voor moment weg. Dan stopt de interactie.
Is er pijn?
Het kan zo zijn dat je dier eventueel wel geaaid wil worden, maar reageert als je op een specifiek plekje komt. Dit kan pijn aangeven.
Je dier kan dan alsnog gaan weglopen, gaan grommen of blazen, bijten of slaan, of welk “afwijkend” gedrag dan ook.
Je dier geeft hiermee duidelijk aan, dat dit geen fijn plekje is en dat er misschien een onderliggende oorzaak is. Accepteer dit van je dier.
Laat dit plekje vervolgens onderzoeken door een osteopaat, fysiotherapeut of dierenarts.
Heb je vragen of opmerkingen? Wil je weten hoe “Pat, Pet, Pause” inzet in de praktijk? Wil je wat anders weten? Of heb je een nieuw idee voor een blog? Laat het me weten! Je kunt contact opnemen met me via WhatsApp, Instagram, Messenger of info@cynthiahuizinga.nl